Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΓΕΝΙΚΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ



Οι Ελληνοκύπριοι και των δύο ηλικιακών ομάδων(προφανός άτομα τα οποία δεν χρειάστηκε να ενημερωθούν από τους γυναικολόγους τους, διότι σε περιπτώσεις RhD- εγκυμοσύνων η ενημέρωση είναι αναγκαία) που μελετήθηκαν, δεν είχαν την κατάλληλη ενημέρωση για μία νόσο η οποία μπορεί να επιφέρει καταστροφικές συνέπειες σε ένα νέο οργανισμό που κυοφορείται.
Μέσω αυτής της μελέτης των ποσοστών των ομάδων αίματος, του φαινότυπου και γονότυπου αιματικών δειγμάτων συμπεραίνεται πως η μεγαλύτερη μερίδα των Ελλήνοκυπρίων έχουν θετικό φαινότυπο.
Οι αρνητικές γυναίκες μπορεί μεν να καταλαμβάνουν μικρό αριθμό του κυπριακού πληθυσμού, όμως ο κίνδυνος το έμβρυο να είναι ρέζους θετικό είναι πολύ μεγάλος (αν ο πατέρας είναι φαινοτυπικά θετικός), που αυτό προσυπογράφει την εμφάνιση της Αιμολυτικής Νόσου των Νεογνών, αν δεν χορηγηθεί η ένεση anti-D πριν την γέννηση του παιδιού. Αν ο πατέρας είναι ομόζυγος ως προς το γονίδιο RhD, τότε είναι αναπόφευκτο το νεογνό να είναι ρέζους θετικό, άρα η πιθανότητα εμφάνισης της νόσου είναι 100% σε αυτή την περίπτωση, αν ο πατέρας είναι ετερόζυγος τότε μειώνεται κατά 50% ο κίνδυνος εμφάνισης της Αιμολυτικής Νόσου των Νεογνών. Άρα μόνο σε αυτή την περίπτωση μόνο στις μισές εγκυμοσύνες είναι αναγκαία η χορήγηση ένεσης anti-D, αν όμως ο πατέρα είναι ρέζους αρνητικός τότε δεν υπάρχει πιθανότητα το έμβρυο να είναι θετικό άρα δεν είναι υποχρεωτική η παροχή αυτών των ενέσεων. Πρέπει να σημειωθεί πως το μεγαλύτερο ποσοστό των Ελληνοκυπρίων είναι ομοζυγωτικά θετικοί(DD:47,471%-Μέσος.Όρος από:43,4%, 47,4%, 51,613%). Συνολικά η πιθανότητα εμφάνισης της νόσου στον ελληνοκυπριακό πληθυσμό(σε εγκυμοσύνες με μητέρα RhD-) υπολογίσθηκε πως ανέρχεται περίπου στο 73,355%(Μ.Ο.: 74,5%, 76%, 69,565%), ποσοστό που μπορεί να χαρακτηριστεί ως αρκετά μεγάλο και πρέπει να προσάψει την προσοχή σε όλους. Επομένως είναι βαρύτατης σημασίας και αναγκαιότητας ο καθορισμός της ετεροζυγωτίας/ομοζυγωτίας του αλληλόμορφου γονιδίου RhD του πατέρα για την κατάλληλη διαχείριση των RhD αρνητικών εγκυμοσύνων.

Σχόλια